jueves, 15 de diciembre de 2011

Sabies que...?

Els esquís més antics descoberts fins l'actualitat van  ser trobats en un dels llacs dels països nòrdics? Daten d’entre 3000 i 2500 aC, tot i que s’han trobat pictogrames d’aproximadament 6000 aC.
Els esquís, en el seu origen, s’utilitzaven amb una finalitat de supervivència, no lúdica com ara, ja que facilitaven molt la mobilitat sobre la neu. Per això, els dos objectius bàsics i universals dels esquís, tant l’any 3000 aC com a l’actualitat, són flotabilitat i lliscament.


Tot i que es podria dir que els esquís que es fabriquen avui dia no tenen res a veure amb els d’aleshores, tenen alguns trets en comú: la forma de l’esquí era més o menys semblant; l’espàtula (part davantera de l’esquí) també estava aixecada perquè no es clavés a la neu; els peus també es lligaven per la part central de l’esquí; i també utilitzaven un pal per donar-se impuls sobre la neu i per defensar-se o atacar, mentre que a l’altra mà portava eines de caça o de conreu.

jueves, 8 de diciembre de 2011

Puigmal, primera estació de les Neiges Catalanes a iniciar temporada

Divendres passat, 2 de desembre, com preveia la majoria dels votants de l’enquesta del bloc, va començar la temporada d’esquí als Pirineus Orientals. Concretament, Puigmal ha estat la primera estació de les Neiges Catalanes a obrir les seves portes als esquiadors.

Es pot accedir a les pistes que estan a més altura de l’estació, com Montserrat o Prat de la Tosa. Ara bé, els obstacles climàtics no s’han pogut evitar cada dia i Puigmal ha hagut de tancar aquest dimarts per excés de vent, tot i que hi ha gent que pensa que ha estat pel manteniment de la neu.

Com que a la zona baixa de l'estació no es pot
crear neu, l'única manera d'accedir a les pistes
i tornar és pujant i baixant amb el telecadira.
Aprofitant el pont, clubs d’esquí com el CANM Cerdanya, el Ceretà, el Club d’Esquí Llívia o l’Elit estan anant-hi cada dia. Tot i així, hi ha una gran preocupació per la falta de nevades d’aquesta temporada, ja que els més optimistes esperen que la propera sigui poc abans de Nadal. Aquesta mancança pot posar en crisi el turisme rural pel qual es caracteritza la Cerdanya.

Mentrestant, les estacions d’esquí intenten mantenir i crear neu artificial aprofitant el fred i, de fet, es podrà accedir a la pista Coma Oriola, de Masella a partir d’aquest divendres, 10 de desembre.




jueves, 1 de diciembre de 2011

Els esquiadors prioritzen l'estat de la neu per triar una estació

A l'enquesta realitzada al bloc els participants han votat amb molta diferència l'estat de la neu com a condició primordial per anar a una estació d'esquí o una altra.
Tot i que hi ha diversos factors que fan perdre molt de temps per posar-se realment a esquiar (portar el material, agafar el telecadira, esmorzar, anar al lavabo...), els enquestats donen prioritat a les condicions en què practiquen l'esport i no en què realitzen altres coses. 
Per altra banda, els dos condicionants més votats després de l'estat de la neu han estat les intal·lacions (telecadira, arrossegador...) i la quantitat de gent que hi hagi a l'estació.

lunes, 21 de noviembre de 2011

Classificació de la neu

La cultura inuit fa referència als pobles esquimals que viuen a la tundra àrtica del Nord d’Alaska, de Canadà i de Groenlàndia. El mot “inuit” significa “el poble”, mentre que el seu singular és “inuk”, que vol dir “home” o “persona”. Com que els inuit coneixen perfectament el territori i el seu clima després de milers d’anys sobrevivint-hi, es diu que aquest poble té una paraula per a cada tipus de neu. Aquest fet no és realment així, sinó que distingeixen, per exemple, “qanik” (“flocs de neu en l’aire”) d’“aput” (“neu al terra”), entre d’altres, i, a partir d’aquí, afegeixen prefixos i sufixos com a qualificatius.

D’aquesta manera, tot i que amb adjectius en lloc d’afixos, la llengua catalana també classifica la neu segons la seva temperatura, la seva densitat, la seva textura, les seves alteracions, etc. De fet, hi ha enregistrats més de quaranta tipus de neu en el Cercaterm, el diccionari virtual del centre de terminologia catalana Termcat. Aquestes són els estats de la neu més comuns.

Neu verge: Neu que no ha estat trepitjada.
Neu trepitjada: Neu compactada artificialment pel pes d'una persona o amb màquines.
Neu primavera: Neu compacta, humida i poc lliscosa, formada per una capa molt granulada superposada damunt de neu vella, que de nit es cobreix d'una capa dura i gelada i de dia té una textura pastosa
Neu pols: Neu recent, seca i lleugera, formada per cristalls que tenen pocs enllaços entre si i que cau a una temperatura de -2ºC a -10ºC.
Neu gelada: Neu dura i lliscosa que, per un efecte de fusió i de regel en profunditat, adquireix una consistència semblant al gel.

Neu verge.



Neu trepitjada.



Neu primavera.



Neu pols.



Neu gelada.


És important per a tot esportista d’hivern conèixer el terreny sobre el qual practicarà l’esport que sigui, és a dir, l’estat de la neu. Així, un esquiador, per exemple, esquiarà d’una manera o d’una altra depenent de les condicions i, per tant, baixarà un pendent reduint els riscos de caure i patir alguna lesió.


Per conèixer més tipus de neu, podeu consultar el Cercaterm: http://www.termcat.cat/ca/Cercaterm/.

jueves, 10 de noviembre de 2011

Sabies que...?

Hi ha més possibilitats de cremar-se esquiant que a la platja? Les estacions d’esquí es troben normalment per sobre dels 1.500 metres d’altitud, això fa que l’atmosfera sigui més prima i per tant les radiacions siguin més directes. A més la neu fa un efecte mirall i reflexa el 80% de la llum que rep del Sol; per tant, la neu fa que es rebi quasi el doble de radiació.

Per això és imprescindible tant protecció dèrmica (cremes solars i de llavis) com ocular (ulleres de sol i màscares de protecció pels ulls). El fet de no utilitzar-ne pot comportar cremades de segon grau, fortes insolacions o cremades de retina.


jueves, 3 de noviembre de 2011

Tot sobre el el Welcome Winter

Aquest pont, els dies 31 d'octubre i 1 de novembre, es va celebrar el Welcome Winter Llívia Snow Show 2011 i va tenir molt d'èxit, especialment la pista d'esquí del carrer de l'Esport. El Club d'Esquí Llívia ha agraït a tots els col·laboradors, patrocinadors i espectadors per haver-hi assistit i haver-hi participat, i ja té pensat celebrar un Welcome Winter 2012. El festival va tenir tant de ressò que va sortir als informatius de TVE1 de Catalunya (podeu visitar aquest link http://www.youtube.com/watch?v=zp5YMHtgwbA).

Per altra banda, també podeu veure aquest muntatge amb més detalls sobre el festival.

sábado, 22 de octubre de 2011

Flyers del Welcome Winter Llívia Snow Show

El club Esquí Llívia ha demanat que imprimiu només els flyers necessaris, ja que hem de conscienciar-nos del nostre medi ambient.


Cara A.



Cara B.
 


domingo, 16 de octubre de 2011

Primera nevada de la temporada

Fotografia realitzada per Carles Saura.
Està sent un octubre molt calorós i sembla que l’hivern quedi molt lluny. Tot i així, el dia dissabte 8 d’aquest mateix mes, va nevar per primera vegada a la temporada d’esquí 2011-2012 dels Pirineus Orientals. La nevada es va produir  a la part més alta de la franja Nord de la serralada, molt a prop de Porté-Puymorens, considerada generalment com l’estació d’esquí més freda de les “Neiges Catalanes”.
Encara que hagi estat bastant escassa i estigui lluny de poder iniciar una temporada d’esquí (de fet, la neu que va quedar va desaparèixer ràpidament), aquesta nevada dóna una mínima esperança per començar a realitzar esports d’hivern abans del que s'esperava. A més, està previst que baixin les temperatures d’aquí a la setmana que ve i no es descarta la possibilitat que hi hagi pluviositat algun dia.

lunes, 10 de octubre de 2011

Llívia estrenarà la temporada d'esquí per la porta gran

Els dies 30 i 31 d'octubre el Club d’Esquí Llívia organitzarà el "Welcome winter Llívia snow show" a la zona esportiva de la vila catalana. Serà un esdeveniment únic, ja que serà la primera vegada a la història que s’hi podrà esquiar. L'espectacle consistirà a fer la primera cursa de la temporada 2011-2012 sobre una pista de neu artificial de més de 100 metres de llargària.

L'esdeveniment inclourà un Big Airbag, amb el qual es farà un espectacle de freestyle, una zona de bar,  un escenari amb DJ, passarel·la on presentaran i sortejaran la roba i el material d’hivern més nou, una botifarrada popular, una paella gegant, entre d’altres. 

Cal destacar que tothom, tingui l’edat que tingui, pot participar a la cursa, ja que el 31 d’octubre l’snow show també organitzarà un open d’esquí per a les famílies.

L’Ajuntament de Llívia, l’Escola d’Esquí Llívia, Snow Park Division, la discoteca Sena, Head, la Formatgeria de Llívia, Sport HG, Niu de l’Àliga i Snow Board Area seran els principals patrocinadors de l’esdeveniment. També comptarà amb la presència d’estacions catalanes i franceses com la Molina, Masella, Font Romeu, Les Angles o Formigueres, i amb la presència d’expositors de material i roba d’hivern com Elan, Rossignol, Miralls o Dynastar.

Tots el habitants de Llívia, els ceretans i altres persones de fora que esquien i que visiten la Cerdanya esperen aquest espectacle amb molt d’entusiasme i amb molta il·lusió.

Mapa orientatiu de la distribució del show a la zona esportiva de Llívia.

lunes, 3 de octubre de 2011

L’Aramón Club Hielo Jaca es col•loca en primera posició a la competició d’hoquei

Aquest dissabte, 1 d’octubre, a les 21.30h, es va celebrar el primer enfrontament entre l’Aramón Club Hielo Jaca i el Club Gel Puigcerdà a la pista de gel de la capital ceretana, on es determinava qui lideraria a la Lliga Regular d’hoquei. El partit va finalitzar a les 00.00h amb un 2 a 4 i, per tant, Jaca s’hi ha col·locat en primera posició.

La primera part va estar molt renyida, ja que la possessió del puc canviava constantment d’equip i les jugades eren poc duradores, de manera que no va haver-hi cap gol. En canvi, a la segona part, el Jaca va inaugurar el marcador al primer minut; al minut set, Puigcerdà va empatar-lo, però l’equip aragonès va tornar a marcar al minut onze. Durant la resta de la segona part, els dos equips van estar igualats fins al minut disset, en el qual Jaca va tornar a marcar, finalitzant-la així amb un 1 a 3. A la tercera part, l’equip ceretà va marcar el seu segon gol al minut vuit i, finalment el Jaca va marcar un penal al minut divuit, acabant el partit amb una victòria.

Encara que les sancions es van concentrar bàsicament a la primera part, el partit en general va estar poc agressiu i no va haver cap lesió greu. Ara bé, el jugador José Antonio Biec, del Club Hielo Jaca, va rebre un fort impacte contra la tanca a la tercera part i va estar estirat al terra uns cinc minuts. Afortunadament, el jugador es va recuperar ràpidament i va tornar a jugar al cap de poca estona.


Biec sent atès, just després de l'impacte.

Actualment, per tant, l’Aramón Club Hielo Jaca es troba en la primera posició de la lliga amb 9 punts, seguit del Futbol Club Barcelona i el Club Gel Puigcerdà (6 punts), el S.A.D. Majadahonda (4 punts), el C.H.H. Txuri Urdin (2 punts) i l’ESCOR-BAKH (0 punts).

viernes, 23 de septiembre de 2011

Introducció

Aquest blog informa sobre l'actualitat dels esports (principalment d'hivern) que es realitzen a pobles i estacions d'esquí de la Cerdanya i dels Pirineus francesos. Concretament, "Altura i Natura" fa referència als esdeveniments que s'hi celebren, com curses, inauguracions, partits i també fa referència a escoles i clubs d'esport d'aquesta zona. Tota aquesta informació es mostra i s'analitza mitjançant notícies, fotografies, vídeos, enquestes i entrevistes.
A més, el blog informarà de qualsevol canvi climàtic o fenòmen meteorològic destacable.
Moltes gràcies per visitar-me i espero que aquesta informació li serveixi a qualsevol interessat.